Tulsidas Jayanti is de geboortedag van de wijze toegewijde dichter Tulsidas, auteur van onder andere de Hanuman chalisa en een versimpelde versie van de Ramayana, die bekend staat als Ramcharitamanas of Tulsidas Ramayana.

Tithi

Shravana Shukla Saptami

Het verhaal achter Tulsidas Jayanti

Tulsidas werd geboren in de Indiase plaats Rajapur, in de huidige deelstaat Uttar Pradesh, in het jaar 1532. Zijn oorspronkelijke naam was Rambola en hij kwam uit een brahmana-gezin. Hij groeide op met een diepgaande liefde voor spirituele kennis en literatuur. Al op zeer jonge leeftijd bestudeerde hij de Vedas en andere heilige geschriften.

Rambola’s leven veranderde toen hij de grote wijze Narahari Das ontmoette. Onder zijn begeleiding begon hij intensieve devotionele activiteiten te verrichten en begon hij zijn reis naar diepe spirituele verlichting. Hierbij ontving hij ook de mantra van Shri Rama en werd hij zijn toegewijde. Later schreef hij populaire werken, zoals de Ramcharitamanas en Hanuman chalisa. Zijn leven stond in het teken van pure, zuivere dienst aan Shri Rama. Hij bracht vele jaren door in meditatie en gebeden, en zijn diepe liefde voor Shri Rama uitte hij in zijn geschriften. Ook vandaag de dag worden de Ramcharitamanas en Hanuman chalisa nog steeds met veel liefde en toewijding gereciteerd en bezongen als bronnen van spirituele wijsheid en goddelijke aanwezigheid.

Volgens sommige verhalen, zoals een verhaal uit de Bhavishya Purana, is Tulsidas een wedergeboorte van de wijze Valmiki, die de oorspronkelijke auteur van de Ramayana was. Shiva zou hem de zegen hebben gegeven dat hij in de kaliyuga op aarde zou worden geboren om de Ramayana in begrijpelijke taal te verwoorden voor de mensheid.

Over de biografie van Tulsidas zijn er verschillende verhalen. Één van de verhalen is dat hij pas na twaalf maanden werd geboren met 32 tanden in zijn mond en de gezondheid en het uiterlijk van een vijfjarige jongen. Het eerste woord dat hij zei, was direct na zijn geboorte: “Rama”. Tulsidas zou in ganda moola zijn geboren, wat gevaarlijk zou zijn voor het leven van zijn vader. Door allerlei omstandigheden hebben zijn ouders al na vier dagen afstand gedaan van hem en hem meegestuurd met hun werkster. Dit laatste staat beschreven in enkele van zijn werken. De werkster voedde hem op totdat zij na 5,5 jaar overleed. Hij werd toen een wees en bedelde op straat om eten. Parvati zou toen de gedaante van een brahmana-vrouw hebben aangenomen om hem elke dag te komen voeden.

Later huwde hij Ratnavali, van wie hij ontzettend veel hield. Maar op een dag kreeg hij zulke harde woorden van haar te horen, dat hij besloot weg te gaan. Ze zei namelijk dat als hij tenminste half zo toegewijd was aan het Goddelijke als dat hij van haar hield, hij niet zoveel zou lijden. Tulsidas verliet haar meteen en besloot zijn leven aan het Goddelijke te wijden. Daardoor heeft hij zich ontwikkeld tot groot toegewijde van het Goddelijke. Om deze reden wordt hij ook wel gosvami genoemd. Een gosvami is iemand die zijn vijf zintuigen standvastig beheerst.

Rituelen

Tulsidas Jayanti wordt gevierd met gebedsdiensten, lezingen uit de Ramcharitmanas, bhajans (liederen ter ere van Shri Rama) en processies die zijn leven en bijdragen aan het hindoeïsme herdenken. Toegewijden bezoeken Tulsidas-tempels en proberen voorbeeld te nemen aan zijn toewijding aan Shri Rama, door zijn lessen toe te passen in hun eigen leven.