Tulsidas jayanti [Tulasīdāsa jayantī] is de geboortedag van de wijze toegewijde dichter Tulsidas, degene die de Valmiki Ramayana [Vālmīki Rāmāyaṇa] toegankelijk heeft gemaakt voor de mensen in kaliyuga.

Tithi

Shraavana shukla saptami [śrāvaṇa śukla saptamī]

Achtergrond

Tulsidas was de schrijver van de Hindivertaling van de Ramayana [Rāmāyaṇa] – bekend als de Ramacharitamaanas [Rāmacaritamānasa] – en één van de bekendste filosofische dichters van de Indiase geschiedenis. Hiermee heeft hij de kennis en boodschap van de Ramayana toegankelijker gemaakt voor de Hindoes. Er is een verhaal dat Tulsidas de incarnatie is van de oorspronkelijke auteur van de Ramayana, Valmiki [Vālmiki]. Shiva [Śiva] zou hem de zegen hebben gegeven dat hij in de kaliyuga op aarde zou worden geboren om de Ramayana in begrijpelijke taal te vertalen voor de mensheid. Dit zou zijn volgens de Bhavishyottara Puraana [Bhaviṣyottara Purāṇa], Pratisarga Parva, vers 4.20.

Over de biografie van Tulsidas zijn er verschillende verhalen. Één van de verhalen is dat hij pas na twaalf maanden werd geboren met 32 tanden in zijn mond en de gezondheid en het uiterlijk van een vijfjarige jongen. Het eerste woord dat hij zei, was direct na zijn geboorte: “Rama” [Rāma]. Tulsidas zou in moola [mūla] zijn geboren, wat gevaarlijk zou zijn voor het leven van zijn vader. Door allerlei omstandigheden hebben zijn ouders al na vier dagen afstand gedaan van hem en hem meegestuurd met hun werkster. Dit laatste staat beschreven in enkele van zijn werken. De werkster voedde hem op totdat zij na 5,5 jaar overleed. Hij werd toen een wees en bedelde op straat om eten. Parvati [Pārvatī] zou toen de gedaante van een braahmana-vrouw [brāhmaṇa] hebben aangenomen om hem elke dag te komen voeden.

Later huwde hij Ratnavali [Ratnāvalī], van wie hij ontzettend hield. Maar op een dag kreeg hij zulke harde woorden van haar te horen, dat hij besloot weg te gaan. Ze zei namelijk dat als hij tenminste half zo toegewijd was aan het Goddelijke als dat hij van haar hield, hij niet zoveel zou lijden. Tulsidas verliet haar meteen en besloot zijn leven aan het Goddelijke te wijden. Daardoor heeft hij zich ontwikkeld tot groot toegewijde van het Goddelijke. Om deze reden wordt hij ook wel gosvami [gōsvāmī] genoemd. Een gosvami is iemand die zijn vijf zintuigen standvastig beheerst. Tulsidas staat vooral bekend om de Ramacharitamaanasa en de Hanuman chalisa die hij heeft geschreven.

Rituelen

Op deze dag worden lezingen gehouden van de Ramacharitmaanas en wordt de Hanuman chalisa bezongen. Sommige toegewijden houden een non-stop Ramayana-lezing en/of bezingen de Hanuman chalisa 108 keer achter elkaar.

In de meeste mandirs wordt Tulsidas jayanti niet gevierd.