Ramanavami is de verschijningsdag van Shri Rama, de zevende avatara van Vishnu. Net als de andere avatara’s verscheen hij op aarde om adharma te bestrijden en dharma te herstellen.

Tithi

Chaitra Shukla Navami

Het verhaal achter Ramanavami

Shri Rama werd geboren als de oudste zoon van koning Dasharatha, de geliefde koning van koninkrijk Ayodhya. Ayodhya was een welvarend en rechtvaardig koninkrijk in Bharata (“India”) en stond erom bekend dat er een en al vrede en saamhorigheid was. Ayodhya betekent ook letterlijk “geen conflict”.

Koning Dasharatha had drie vrouwen en had een troonopvolger nodig, maar kreeg maar geen kinderen met zijn drie vrouwen. Daarom besloot hij, op aanraden van wijze leermeesters, een Putrakameshti Yagya te verrichten. Dit is een speciaal offerritueel in het hindoeïsme dat kinderwensen in vervulling brengt. Tijdens de yagya gaf rishi Vashishtha goddelijk gezegend voedsel aan de drie koninginnen, zodat zij zwanger zouden worden. Kaushalya werd gezegend met Rama als zoon, Sumitra kreeg Lakshmana en Shatrughana als zoons en Kaikeyi werd gezegend met Bharata als zoon. Het hele volk was blij met de geboorte van de vier prinsen en het werd dan ook groots gevierd.

Shri Rama groeide op als Maryada Purushottam, hèt voorbeeld van de meest ideale mens. Zijn leven wordt uitgebreid beschreven in het hindoegeschrift Ramayana, geschreven door de wijze Valmiki. Shri Rama groeide op als een rechtvaardige prins, die altijd opkwam voor de rechten van onderdrukte minderheden, later trouwde met Sita, de demon Ravana versloeg en als een rechtvaardige koning regeerde.

De viering van Ramanavami

Ramanavami wordt gevierd met gebeden, bhajans en recitaties van verzen uit de Ramayana. Toegewijden bezoeken Rama-tempels en vasten op deze dag. Soms wordt ook een beeld van baby Rama in een wieg geplaatst en versierd ter herinnering aan zijn geboorte. Vervolgens wordt deze geschommeld ter herinnering aan zijn kindertijd.