Dattatreya Jayanti, ook wel bekend als Datta Jayanti, is een heilige feestdag waarop hindoes de geboortedag van de goddelijke gedaante Dattatreya vieren. Dattatreya is de drie-eenheid van Brahma, Vishnu en Shiva in één gedaante.

Tithi

Margashirsha purnima

Het verhaal achter Dattatreya Jayanti

Dattatreya staat bekend als de zoon van de vedische wijze rishi Atri en zijn vrouw Anasuya. Anasuya was een zeer toegewijde echtgenote en stond bekend om haar goede kwaliteiten. Ze was liefdevol, leefde een vroom leven en stond altijd klaar om anderen te dienen.

Op een dag besloten Brahma, Vishnu en Shiva Anasuya te testen en te kijken hoe vroom en toegewijd zij werkelijk was. Ze vermomden zich als bedelaars en bezochten de ashram waar Anasuya verbleef. Dat deden ze bewust op een moment dat haar man niet thuis was. Anasuya verwelkomde de bedelaars in de ashram is en begon hen te dienen, onder andere door voedsel aan te bieden. Echter hadden de bedelaars een heel ongewone eis: zij wilden dat Anasuya hen naakt zou bedienen. Dit bracht Anasuya in een dilemma. Het is natuurlijk heel raar om als vrouw zijnde zonder kleding te lopen in het bijzijn van wildvreemden. Zeker in die tijd was dit een teken van ondeugd en ook in seksueel opzicht zou het onveilig zijn. Het zou haar reinheid, veiligheid en eer in gevaar kunnen brengen.

Toch besloot Anasuya de wens van haar gasten te eren. Diep van binnen wist ze dat het goed zat. Ze zat vol mededogen en was vastberaden om de bedelaars te dienen. Daarom besloot ze hen te gehoorzamen. Op het moment dat ze zonder kleding verscheen, gebeurde er iets wonderbaarlijks: de bedelaars veranderen ineens in baby’s. Deze drie baby’s transformeerden in één gedaante en zo werd Dattatreya geboren.

Dattatreya groeide op als een wijze en ver gevorderde persoonlijkheid en stond bekend om zijn diepgaande spirituele kennis en ascetische levensstijl. Hij reisde door het land, deelde zijn wijsheid met discipelen en inspireerde velen met zijn spirituele leringen. Zijn filosofie benadrukte het belang van zelfkennis, toewijding aan God en het overwinnen van materiële verlangens. Hierbij is eenheid in diversiteit een belangrijk principe. Dattatreya leerde van alles wat aanwezig was in de kosmos en beschouwde alles en iedereen als guru, inclusief planten en dieren. Dat maakt zijn benaderingswijze heel spiritueel en holistisch van aard.

De moraal van dit verhaal:

Als je in overgave leeft en continu in verbinding bent met het Goddelijke, is er niets dat jou kan schaden. Je zult juist eerder beloond worden met de goddelijke aanwezigheid in jouw leven.

De viering van Dattatreya Jayanti

Dattatreya Jayanti kan op verschillende manieren worden gevierd. De bekendste manieren zijn vasten, meditatie en het reciteren van zijn mantra’s. Zoals elke hindoe feestdag is ook Dattatreya Jayanti een gelegenheid om spirituele groei te bevorderen en goddelijke zegeningen te ontvangen.