Dayanant Jayanti is de geboortedag van swami Dayananda Saraswati, de grondlegger van de Arya Samaj.

Tithi

Phalguna Shukla Dashami

Het verhaal achter Dayanand Jayanti

Swami Dayanand werd geboren op 12 februari 1824 in het dorp Tankara, dat vandaag de dag in de Indiase deelstaat Gujarat ligt. Hij heette oorspronkelijk Mool Shankar en groeide op als een heel vrome jongen die verlangde naar de diepere kennis van het leven en religie.

Toen hij in zijn jeugd voor het eerst een yagya zag, voelde hij zich extra geroepen om op zoek te gaan naar de waarheid. Hij besloot zijn wereldse bestaan te verlaten en op zelfontdekkingsreis te gaan. Hij bestudeerde de eeuwenoude Veda’s, nam sanyaas en werd ingewijd onder de naam “Swami Dayananda Saraswati”. Na zijn inwijding begon hij zijn bevindingen te propageren onder het motto van het streven naar “Arya Samaj”, wat letterlijk “nobele samenleving” betekent.

Swami Dayanand vond het belangrijk om terug te gaan naar de oorspronkelijke (levens)lessen van de eeuwenoude Veda’s en sprak zich fel uit tegen moderne praktijken die in naam van het hindoeïsme werden gepraktiseerd. Hij staat vooral bekend om zijn felle uitspraken tegen het kastenstelsel en het feit dat hij ook vrouwen de kans gaf om de eeuwenoude geschriften te bestuderen, spirituele lezingen te geven en yagya’s te leiden. Op deze manier werd hij een hervormer van het hindoeïsme die veel aanzien kreeg.

De viering van Dayanand Jayanti

Tijdens Dayanand Jayanti herdenken volgelingen zijn leer door gebeden, het zingen van vedische hymnen en het lezen van Swami Dayananda’s geschriften. Dayanand Jayanti dient eigenlijk als een herinnering aan zijn bijdrage aan de hindoesamenleving.