Gayatri Jayanti is een hindoefeestdag waarop hindoes de Gayatri mantra eren. De Gayatri mantra is een van de meest heilige en krachtige mantra’s in de hindoetraditie.

Tithi

Jyeshtha Shukla Ekadashi

Het verhaal achter Gayatri Jayanti

Volgens de hindoegeschiedenis ontving de grote wijze Vishwamitra op deze dag de Gayatri mantra van Brahma, de schepper van het universum. Vishwamitra gaf de mantra door aan zijn discipel Shri Rama. De Gayatri mantra is afkomstig uit de Rigveda en is gewijd aan de energie van de zon. Het is de essentie van alle vedische kennis en alle aspecten van het Goddelijke, die wordt gesymboliseerd door de goddelijke gedaante Gayatri, die ook op de dag van Gayatri Jayanti is verschenen.

Volgens de hindoegeschriften omvat de Gayatri mantra zelfs de energie van alle mantra’s die er bestaan. Daarom wordt de Gayatri mantra beschouwd als een bron van spirituele verlichting, kennis en bescherming. Tijdens spirituele inwijdingen wordt dan ook vaak de Gayatri mantra als eerst meegegeven. Het reciteren van de mantra neemt leed weg, leidt tot verlichting en brengt ons spiritueel dichterbij het Goddelijke.

De viering van Gayatri Jayanti

Gayatri Jayanti wordt gevierd door het reciteren en zingen van de Gayatri mantra, meditatie en het overbrengen of delen van spirituele wijsheid. Tijdens deze feestdag benadrukken we vooral het belang van spirituele verlichting en de kracht van deze eeuwenoude mantra.