Narada jayanti is de geboortedag van de wijze Narada, die een groot toegewijde en de boodschapper van Vishnu is en tussen de drie werelden reist om de boodschap van het Goddelijke te verspreiden.

Tithi

Vaishakha Krishna Pratipada

Het verhaal achter Narada Jayanti

Over de oorsprong van Narada vertellen de geschriften twee verschillende verhalen. Één is dat Narada uit de geestelijke energie van Brahma zou zijn ontstaan en sommige Purana’s, zoals de Vishnu Purana, beschrijven dat Narada de zoon van de wijze Kashyapa is.

In de Shrimad Bhagavatam vertelt Narada aan zijn leerling Vyasa dat hij in zijn vorige leven de zoon van een arme vrouw was die vlakbij een school werkte waar men les kreeg in de vedische leer. Tijdens de chaturmasa verbleven er enkele wijze toegewijden in de school. Narada’s moeder zag dit als mogelijkheid om ze te dienen en deed dit dan ook. Elke keer als zij naar de toegewijden ging, ging Narada mee. Hij ontving dan prasaad. Door de aanwezigheid van de wijze toegewijden begon hij veranderingen te merken in zichzelf. Hij voelde zich steeds meer getrokken tot het Godelijke. Daarom besloot hij de toegewijden ook zelf te dienen en vroeg hij om meer prasaad. De toegewijden waren verheugd om te zien dat de jonge Narada toegewijd werd en vlak voordat ze vertrokken, schonken ze hem zelfs kennis van het Goddelijke.

Door zijn dienst aan de toegewijden en de kennis en prasad die hij van hen had ontvangen kon Narada nu ware toewijding beoefenen. Na een korte tijd verloor Narada zijn moeder doordat zij was gebeten door een giftige slang. Toen besloot hij te mediteren op het Goddelijke. Door zijn zuivere toewijding was hij in zijn meditatie in staat het Goddelijke te ervaren en daardoor ging hij op in het spirituele, waardoor hij werd herboren als de wijze boodschapper en toegewijde van Vishnu, die in staat was overal aanwezig te zijn waar hij wilde. Hij staat erom bekend dat hij al zijn activiteiten begint met de naam van het Goddelijke. Daarom zegt hij “Narayana Narayana” voor elke handeling en uitspraak. Narayana betekent “de woonplaats van de mens” of “het pad van de mens”. Dit verhaal van Narada leert ons hoe omgang met zuivere toegewijden ons kan leiden tot het Goddelijke.

Rituelen

Narada Jayanti wordt gevierd door bhajans (religieuze liederen) en kirtans (gezamenlijke zang) te zingen ter ere van Narada Muni. Devotees luisteren naar zijn verhalen en proberen zijn toewijding en spirituele kennis te begrijpen en hier voorbeeld aan te nemen. In tempels gewijd aan Narada Muni worden speciale gebedsdiensten gehouden op deze dag.