Tulsi Vivaah [Tulasī Vivāha] is de dag dat Tulsi met de Shaaligraama [Śāligrāma] trouwde. De Shaaligraama is een soort linga [liṅga] (abstracte manifestatie of transcendentale vorm) van Vishnu [Viṣṇu].

Tithi

kaartik shukla ekaadashi [kārtik śukla ekādaśī]

Achtergrond

Tulsi was uitgehuwelijkt aan de demonenkoning Jalandhara en om haar echtgenoot te beschermen, bad ze tot Vishnu [Viṣṇu] met de wens dat haar echtgenoot zou worden beschermd. Door Tulsi’s grote toewijding aan Vishnu ging deze wens in vervulling en hierdoor kon geen enkele goddelijke gedaante iets doen aan de terreur die Jalandhara teweeg bracht. Jalandhara vormde een groot gevaar en de goddelijke gedaantes verzochten Vishnu dringend iets te doen. Hierop nam Vishnu de gedaante aan van Jalandhara en verbleef bij Tulsi, die van niets afwist. Ondertussen doodde Shiva [Śiva] Jalandhara.

Toen na de dood van Jalandhara de waarheid naar boven kwam, werd Tulsi razend en vervloekte ze Vishnu waardoor Hij in een steen veranderde, zwart werd en verwijderd zou worden van zijn vrouw. De steen kennen we nu als de Shaaligraama, zwart werd Vishnu in zijn gedaante als Krishna [Kṛṣṇa] en zijn vrouw werd van hem afgepakt in zijn gedaante als Rama [Rāma]. Na de vloek te hebben uitgesproken, offerde Tulsi haar leven op. Daarna werd ze als de Tulsi-plant geboren en in dat leven huwde ze met de Shaaligraama. Dit was de zegen die zij ontving voor het leed dat zij heeft gehad.

Rituelen

Op deze dag wordt vaak Tulsi puja [pūjā] gedaan. Dit vereren kan gepaard gaan met vasten. Vasten is een manier om onthechting en onthouding te beoefenen. We passen ons eetpatroon tijdelijk aan door ons te beperken tot voedsel dat reiner is en dus een gunstigere werking heeft op onze geest. Sommige mensen beperken zich zelfs tot puur water en fruit of eten zelfs helemaal niets.

Ook wordt Vishnu vereerd, meestal in de vorm van de Shaaligraama. Als rituelen offeren de meeste mensen zuivere spijzen en bloemen. Bij het offeren reciteren we zijn mantra herhaaldelijk. De meest gebruikte mantra hierbij is “aum namo naaraayanaaya” [ॐ namo nārāyaṇāya]. We vereren Vishnu middels puja [pūjā] en/of havana. Soms wordt ook de eigen japa mala [japa mālā] om of op het beeld van Vishnu geplaatst voordat we Hem vereren of raken we het beeld even aan met de japa mala nadat we Hem middels het beeld hebben vereerd. Vervolgens doen we mantra jaapa [mantra jāpa] met de mala met meestal de zojuist genoemde mantra. Verder wordt Vishnu vereerd middels rituelen, gebeden, lofzangen, offers en mantrarecitatie.

In de meeste mandirs wordt Tulsi Vivaah niet gevierd.