Een complexe levensleer in 10 essentiële grondbeginselen
Binnen het hindoeïsme vind je talloze geschriften, voorgangers, sekten en sub-sekten met elk een eigen verhaal, perspectief en nadruk. Deze wijsheden zijn 6000 tot 7000 jaar lang opgedaan, ontwikkeld, bediscussieerd, overgedragen en beschreven.
Die talloze vertakkingen van de hindoefilosofie zijn zeer complex en maken het een grote uitdaging om het hindoeïsme en dharma te begrijpen. In dit artikel doe ik een bescheiden poging om de essentiële grondbeginselen van het hindoeïsme samen te vatten.
10 essentiële grondbeginselen van het hindoeïsme
- Het hindoeïsme is ’s werelds oudste religie en heeft geen begin; het bestond al vóór de geschiedenis die is vastgelegd in geschiedenisboeken. Het heeft geen menselijke stichter. Het is een mystieke religie die toegewijden ertoe brengt om de innerlijke waarheid persoonlijk te ervaren en uiteindelijk het toppunt van bewustzijn te bereiken waarin mens en God één zijn. Het hindoeïsme heeft vier hoofdreligies: Shaivisme, Shaktisme, Vaishnavisme en Smartisme.
- Hindoes geloven in één oerprincipe dat zich heeft vermenigvuldigd als zijnde schepper én vormloze essentie van alles en iedereen. Metaforisch is dat te vergelijken met een televisie: God is zowel het zichtbare beeld als de onzichtbare energie die het beeld veroorzaakt.
- Hindoes geloven in de goddelijkheid van de veda’s als oerbron van kennis en de Sanatana Dharma. De veda’s zijn de goddelijke vibraties die vrijkwamen bij de creatie van het universum, afkomstig van die ene oerbron.
- Hindoes geloven dat het universum eindeloze cycli van schepping, behoud en vernietiging ondergaat. De vorm is vergankelijk en onderhevig aan verandering, terwijl de essentie eeuwig en oneindig is.
- Hindoes geloven in karma, de wet van oorzaak en gevolg waardoor elk individu zijn eigen bestemming schept door zijn gedachten, woorden en daden.
- Hindoes geloven dat de ziel reïncarneert en zich door vele geboorten ontwikkelt totdat alle karma is opgelost en moksha (bevrijding van de cyclus van wedergeboorte) is bereikt.
- Hindoes geloven dat goddelijke wezens in onzichtbare werelden bestaan en dat aanbidding, rituelen, sacramenten en persoonlijke toewijdingen een verbinding of gemeenschap met die goddelijke wezens scheppen.
- Hindoes geloven dat een verlichte meester (satguru) essentieel is om het Transcendente Absolute te kennen, net als persoonlijke discipline, goed gedrag, reiniging, pelgrimstocht, zelfonderzoek, meditatie en overgave aan God.
- Hindoes geloven dat al het leven heilig is, geliefd en vereerd moet worden en beoefenen daarom ahimsa (geweldloosheid) in gedachte, woord en daad.
- Hindoes geloven dat geen enkele religie de enige weg leert naar redding boven alle anderen, maar dat alle oprechte paden facetten van gods licht zijn, die allen verdraagzaamheid en begrip verdienen.
Hoi,
Een vraagje. Gelijkheid is belangrijk binnen het hindoeïsme, omdat iedereen en alles een goddelijke vonk bevat.
Hoe kun je dan het kastensysteem in India (wat officieel is afgeschaft, maar er toch nog is) verklaren?
Hoi Fé, zie Kastenstelsel voor de ware aard van het ‘kastenstelsel’.
Helaas hebben mensen er een soort feodaal stelsel van gemaakt, maar dat is dus onjuist.
Het kastesysteem maakt deel uit van het varnashram-stelsel dat bestaat uit 4 geledingen en 4 spirituele levensfasen en is gecreëerd door Heer Krishna (God) zelf. In de bhagavad gita hfdst 4 vers 13 zegt Hij:
cātur-varṇyaṁ mayā sṛṣṭaṁ, guṇa-karma-vibhāgaśaḥ
tasya kartāram api māṁ, viddhy akartāram avyayam
Het viervoudige systeem van varna’s (brahmana, kshatriya, vaishya en shudra) werd door Mij in het leven geroepen naar gelang de verdeling van eigenschap (guna) en werk (karma). Hoewel Ik de schepper ben van dit systeem, dien je te weten dat Ik onveranderlijk ben en de niet-doener (akarta), en dat Ik niet de directe aanspoorder ben.
Het wordt echter door de valse brahmanen misbruikt om hun superioriteit te laten doen gelden. Ze verdraaien de schriftuurlijke betekenis ervan door te zeggen dat dit systeem gebaseerd is op geboorterecht dus dwz je bent automatisch een brahmaan door geboren te worden in een brahmaanse familie. Terwijl in bovenstaande vers duidelijk staat vermeld dat het op basis van iemands eigenschappen en handelingen (werk) wordt bepaald.
In een onderneming heb je ook een verdeling in hierarchie. Zo heb je de directeur, de afdelingsmanager, de teamchef, de gewone werknemer etc. Als iedereen in een bedrijf de gewone werknemer is wie gaat dan de richtlijnen bepalen, de strategie bedenken etc. ??? Dan zal de onderneming ten onder gaan. Zo ook kan een samenleving niet bestaan zonder het varnashram-stelsel.
Het verhasl van Vishvamitra kennen we allemaal. Hij was kshatriya van geboorte maar heeft zich door zijn kwaliteiten en handelen zodanig geprofileerd dat hij brahmarishi is geworden oftewel een brahmaan.
Het varnashram-stelsel is bedoeld om met elkaar samen te werken om tot godsrealisatie te komen oftewel om onze relatie met Krishna te herstellen tijdens ons leven in een maatschappij.
Hoe dan ook zonder voorschriften , ziet ik ieder mens gelijk .
Nu leest ik dit voorschrift ben ik blij en trots op me zelf ,
kasten stensel zat mij altijdt dwarst , mens voor uitgang of andersom .
Afhankelijk van zijn doen en laten dus ( karma )
Ik vondt heel leuk jou schrijven te lezen bedankt ( groetjes )
Nameste of Ram Ram 》Sewradj , Bhattoe 《 NL ,