Deze 5-voudige Ganesha puja voor gevorderden is een korte puja die je kunt verrichten in het dagelijkse leven. Deze puja duurt ongeveer 9 minuten en kun je dagelijks of wekelijks uitvoeren.
Benodigdheden
Voor het uitvoeren van deze puja heb je nodig:
- De diya die je al had gebrand (zie Deva puja met murti: een stapsgewijze handleiding)
- Chandan (sandelhoutpoeder) of rozenwater
- 1 verse bloem
- Zuivere, natuurlijke wierook
- Een stuk fruit of een schaaltje sattvisch voedsel
- 1 lota met gefilterd, zuiver water en een lepeltje
Het is handig om deze benodigdheden in 1 thali (brass of koperen blad) te plaatsen, zodat je alles bij de hand hebt en niets hoeft te zoeken tijdens je puja. Dit helpt je om geconcentreerd te blijven en je aandacht bij de puja te houden.
Stap 1. Dhyanam: meditatie op Ganesha
Wat je doet: Begin met een moment van stilte. Ga comfortabel zitten, sluit je ogen en adem diep in en uit. Concentreer je op het beeld van Ganesha en stel je voor dat je in zijn aanwezigheid bent. Voel zijn kalmerende energie om je heen.
Betekenis: Dhyanam is een moment van innerlijke rust en stilte. Deze stilte is nodig om je puja met aandacht en bewustzijn te kunnen uitvoeren. Als je geest rustig is, je gedachten zuiver zijn en je met oprechte toewijding bezig bent, ben je beter in staat je op het goddelijke te richten en een diepere verbinding te ervaren. Om dit te bereiken, is het belangrijk dat je een bewuste en eerlijke manier van leven volgt die in lijn is met dharma, en dat je regelmatig mediteert en bezint.
Mantra: Terwijl je op Ganesha mediteert, kun je in stilte of hardop een mantra van hem reciteren. In deze handleiding voor gevorderden gebruiken we een Ganesha dhyana mantra. Reciteer de mantra met volle aandacht.
Een voorbeeld van een dhyana mantra van Ganesha is:
ॐ गजाननं भूतगणादि सेवितं
कपित्थजम्बूफलसार भक्षितम्।
उमासुतं शोकविनाशकारणं
नमामि विघ्नेश्वर पादपङ्कजम्॥
ॐ gajānanaṃ bhūta-gaṇādi sevitam
kapittha-jambū-phala-sāra bhakṣitam.
umā-sutam śoka-vināśa-kāraṇam
namāmi vighneśvara pāda-paṅkajam.
Ik verheerlijk de lotusvoeten van Vighneshwara, degene met het olifantenhoofd, die wordt gediend door de Bhutaganas (hemelse dienaren) en anderen, en die het sap van Kapittha (wood-apple) en Jambu (rose-apple) vruchten consumeert. Hij is de zoon van Devi Uma (Devi Parvati) en de oorzaak van de vernietiging van verdriet. Ik buig me in eerbied voor de lotusvoeten van die Vighneshwara (de heer die obstakels verwijdert).
Stap 2. Gandham (geur)
Wat je doet: Meng sandelhoutpoeder met een paar druppels water om een pasta te maken. Houd je handen in een namaste-houding ter hoogte van je hart, reciteer de mantra en breng de pasta aan op het voorhoofd van het beeld of de afbeelding van Ganesha met je rechterringvinger. Je kunt een stip zetten of een verticale streep van beneden naar boven, beginnend tussen de wenkbrauwen. Als je geen sandelhoutpoeder hebt, sprenkel dan rozenwater op de murti of afbeelding.
Betekenis: Gandha representeert het element aarde en de zintuiglijke ervaring van geur. Zuivere, natuurlijke geuren helpen ons om in harmonie te zijn met de natuur en bevordert een vredige sfeer. Door chandan of rozenwater aan te bieden, creëren we een heilige ruimte voor meditatie en gebed. Het symboliseert ook dat wat we geven aan de wereld, zoals liefde en harmonie, naar ons terugkomt. Hierdoor voelen we ons meer verbonden met onszelf en onze omgeving.
Mantra: Terwijl je geur aanbiedt, kun je de volgende mantra reciteren:
ॐ गन्धद्वारं दुराधर्षं नित्यपुष्टं करीषिणम्।
ईश्वरं सर्वभूतानां तमिहोपह्वये श्रियम्॥
ॐ गं गणपतये नमः। गन्धं समर्पयामि।
ॐ gandha-dvāraṃ durā-dharṣaṃ nitya-puṣṭaṃ karīṣiṇaṃ.
īśvaraṃ sarva-bhūtānāṃ tām-ih-opahvaye śriyam.
ॐ gaṃ gaṇapataye namaḥ. gandhaṃ samarpayāmi.
Hij die de geurige deur is, moeilijk te overwinnen, altijd voedzaam, de verzorgende. Ik bied hier respect aan aan de heer van alle wezens, de bron van welvaart. Ik buig tot de heer van allen (Ganesha). Ik bied geur aan.
Stap 3. Pushpam (bloem)
Wat je doet: Neem een verse bloem in je handen, houd je handen in een namaste-houding ter hoogte van je hart, reciteer de mantra en leg vervolgens de bloem voor het beeld of de afbeelding van Ganesha. Gebruik een bloem die geurig en zuiver is, zoals jasmijn, lotus of een roos. Je kunt ook een eenvoudigere bloem gebruiken, zoals een chrysant, anjer, goudsbloem of afrikaantje.
Betekenis: Pushpam symboliseert het vergroten van ons bewustzijn. Bloemen helpen ons om ons hart te openen en in harmonie te zijn. Door bloemen aan te bieden, dragen we bij aan een heilige ruimte voor meditatie en gebed. Ook herinneren bloemen ons aan de vergankelijkheid van het leven en het belang van het huidige moment, omdat hun schoonheid tijdelijk is en ze snel verwelken. Door bloemen te offeren, openen we ons hart en benadrukken we hoe waardevol het is om het heden te koesteren.
Mantra: Terwijl je de bloem aanbiedt, kun je de volgende mantra reciteren:
ॐ श्रद्धया सिक्तया भक्त्या हार्दप्रेम्णा समर्पितः।
मन्त्रपुष्पाञ्जलिश्चायं कृपया प्रतिगृह्यताम्॥
ॐ गं गणपतये नमः। पुष्पं समर्पयामि।
ॐ śraddhayā siktayā bhaktyā hārda-premṇā samarpitaḥ.
mantra-pūṣpāñjaliś-cāyaṃ kṛpayā prati-gṛhyatām.
ॐ gaṃ gaṇapataye namaḥ. puṣpaṃ samarpayāmi.
Met toewijding besprenkeld, met vroomheid en oprecht liefdevol aangeboden. Moge dit offer van een mantra en een bloem met genade worden aanvaard. Ik buig tot de heer van allen (Ganesha). Ik bied een bloem aan.
Stap 4. Dhoopam (geurige rook)
Wat je doet: Houd je handen in een namaste-houding ter hoogte van je hart, reciteer de mantra, steek wierook aan en zwaai de rook zachtjes kloksgewijs rond het beeld of de afbeelding van Ganesha. Gebruik wierook van goede kwaliteit, gemaakt van 100% natuurlijke, plantaardige ingrediënten.
Betekenis: Dhoopam representeert de elementen aarde en lucht, en de zintuiglijke ervaring van ruiken. Dhoop helpt ons om de omgeving te zuiveren, een serene omgeving te creëren en ons geestelijk te concentreren. Door dhoop aan te bieden, maken we onze omgeving nog meer geschikt voor meditatie en gebed. Ook herinnert dhoop ons aan hoe snel het leven voorbij kan gaan, zoals de rook snel vervliegt. Dit benadrukt hoe belangrijk het is om in het moment te leven en er een optimale ervaring uit te halen.
Mantra: Terwijl je de wierook aanbiedt, kun je de volgende mantra reciteren:
ॐ वनस्पतिरसोद्भूतो गन्धाढ्यो गन्ध उत्तमः।
आग्नेयः सर्वदेवानां धूपोऽयं प्रतिगृह्यताम्॥
ॐ गं गणपतये नमः। धूपमाघ्रापयामि।
ॐ vanaspati-rasodbhūto gandhāḍhyo gandha uttamaḥ.
āgneyaḥ sarva-devānāṁ dhūpo’yaṁ pratigṛhyatām.
ॐ gaṃ gaṇapataye namaḥ. dhūpam-āghrāpayāmi.
De geurige rook, voortgebracht door de aroma van planten, is van de hoogste kwaliteit. Moge dit geurige offer, dat geschikt is voor alle goden, worden aanvaard. Ik buig tot de heer van allen (Ganesha). Ik bied geurige rook aan.
Stap 5. Deepam (licht)
Wat je doet: Houd je handen in een namaste-houding ter hoogte van je hart, reciteer de mantra en draai de diya drie keer in een cirkelvormige beweging met de klok mee voor het beeld of de afbeelding van Ganesha. Je begint en eindigt bij de voeten.
Betekenis: Deepam representeert het element vuur en de zintuiglijke ervaring van zien. Door licht aan te bieden, creëren we een heldere en warme sfeer die ons helpt om ons te concentreren en de duisternis van onwetendheid te verdrijven. Het licht symboliseert de aanwezigheid van het goddelijke en de innerlijke wijsheid die in ons allen schuilt. Daarnaast herinnert deepam ons eraan om ons spirituele pad te blijven verlichten. Het spoort ons aan om ons bewustzijn te vergroten en dichter bij de waarheid te komen.
Mantra: Terwijl je het licht aanbiedt, kun je de volgende mantra reciteren:
ॐ तैलं च वर्तिसंयुक्तं वह्निना योजितं मया।
दीपं गृह्णन्तु देवेशास्त्रैलोक्यतिमिरापहम्॥
ॐ गं गणपतये नमः। दीपं दर्शयामि।
ॐ tailaṃ ca varti-saṃyuktaṃ vahninā yojitaṃ mayā.
dīpaṃ gṛhṇantu deveśās-trailokya-timir-āpaham.
ॐ gaṃ gaṇapataye namaḥ. dīpaṃ darśayāmi.
Ik bied dit licht aan, dat is samengesteld uit olie en een lont, en door mij met vuur is gebrand. Mogen de goden, heersers van de drie werelden, dit licht aanvaarden en de duisternis verdrijven. Ik buig tot de heer van allen (Ganesha). Ik bied licht aan.
Stap 6. Naivedyam (voedsel)
Wat je doet: Houd je handen in een namaste-houding ter hoogte van je hart, reciteer de mantra en plaats vers fruit, zoetigheid of een vers bereid gerecht voor het beeld of de afbeelding van Ganesha. Gebruik vers, zuiver, biologisch en onbewerkt voedsel (veganistisch en sattvisch).
Betekenis: Naivedyam representeert het element water en de zintuiglijke ervaring van proeven. Door naivedya aan te bieden, tonen we onze respect en waardering voor het goddelijke en de zegeningen die we ontvangen. Ook creëert het delen van voedsel een gevoel van gemeenschap en verbinding, en herinnert het ons aan de cyclus van geven en ontvangen. Het herinnert ons aan de vergankelijkheid van het leven en het belang van dankbaarheid in ons dagelijks bestaan, door ons te laten beseffen hoe waardevol het is om bewust en dankbaar te zijn voor wat we hebben.
Mantra: Terwijl je het voedsel aanbiedt, kun je een van de volgende mantra’s reciteren.
Als je fruit offert (de vrucht staat symbool voor de vruchten/resultaten van karma):
ॐ इदं फलं मया देव स्थापितं पुरतस्तव।
तेन मे सफलावाप्तिर्भवेज्जन्मनि जन्मनि॥
ॐ गं गणपतये नमः। फलं समर्पयामि।
ॐ idaṁ phalaṁ mayā deva sthāpitaṁ puratas-tava.
tena me saphal-āvāptir-bhavej-janmani janmani.
ॐ gaṃ gaṇapataye namaḥ. phalaṃ samarpayāmi.
O god, deze vrucht heb ik voor u neergelegd. Moge deze handeling vruchtbare resultaten brengen in dit leven en in toekomstige levens. Ik buig tot de heer van allen (Ganesha). Ik bied een vrucht aan.
~
Als je voedsel offert:
ॐ नैवेद्यं गृह्यतां देव भक्तिं मे ह्यचलां कुरु।
ईप्सितं मे वरं देहि परत्र च परां गतिम्॥
ॐ गं गणपतये नमः। नैवेद्यं निवेदयामि।
ॐ naivedyaṁ gṛhyatāṁ deva bhaktiṁ me hyacalāṁ kuru.
īpsitaṁ me varaṁ dehi paratra ca parāṁ gatim.
ॐ gaṃ gaṇapataye namaḥ. naivedyaṃ nivedayāmi.
O god, aanvaard dit voedseloffer en schenk mij onwankelbare devotie. Geef mij dat waar ik naar verlang en leid mij naar de hoogste bestemming. Ik buig tot de heer van allen (Ganesha). Ik bied voedsel aan.
Stap 7. Aachaman (water)
Na voedsel hoort water. Eigenlijk hoort deze stap dus bij naivedyam.
Wat je doet: Houd je handen in een namaste-houding ter hoogte van je hart, reciteer de mantra en bied water aan in een lepeltje voor het beeld of de afbeelding van Ganesha.
Betekenis: Aachaman staat voor zuivering en gastvrijheid. Het aanbieden van water is een teken van respect en eerbied voor de godheid, waarbij het water symbool staat voor het reinigen van zowel de geest als het lichaam van de aanbidder. Deze handeling symboliseert innerlijke helderheid en focus, en helpt ons een zuivere staat van bewustzijn te bereiken in voorbereiding op verdere spirituele rituelen. Het is een herinnering om onszelf en onze omgeving te zuiveren en respectvol te verbinden met het goddelijke.
Mantra: Terwijl je het water aanbiedt, kun je de volgende mantra reciteren:
ॐ गं गणपतये नमः। नैवेद्यान्ते आचमनीयं जलं समर्पयामि।
उत्तरापोऽशनार्थं हस्तप्रक्षालनार्थं मुखप्रक्षालनार्थं च जलं समर्पयामि।
ॐ gaṃ gaṇapataye namaḥ. naivedyānte ācamanīyaṃ jalaṃ samarpayāmi.
uttar-āpo’śan-ārthaṃ hasta-prakṣālan-ārthaṃ mukha prakṣālan-ārthaṃ ca jalaṃ samarpayāmi.
Ik buig tot de heer van allen (Ganesha). Na het aanbieden van voedsel bied ik water aan. Ik bied water aan voor verdere reiniging, om de handen, het gezicht en de mond te reinigen.
Stap 8. Prarthana: persoonlijk gebed tot Ganesha
Wat je doet: Neem een moment voor prarthana, een persoonlijk gebed gericht aan Ganesha, de god van wijsheid en het verwijderen van obstakels. Sluit je ogen en spreek vanuit je hart tot Ganesha. Vraag om zijn zegen voor begeleiding, uit dankbaarheid voor zijn bescherming, of vraag om gezondheid en welzijn voor jezelf en je dierbaren.
Betekenis: Prarthana symboliseert ons vertrouwen in Ganesha als leider en gids in ons leven. Het toont dat we bereid zijn onze zorgen, vreugden en wensen aan hem toe te vertrouwen. Door ons persoonlijke gebed uit te spreken, tonen we oprechtheid en devotie, en vragen we Ganesha om obstakels op ons pad weg te nemen. Daarnaast vragen we om zijn wijsheid en helderheid, zodat hij ons helpt bij het maken van juiste beslissingen en ons spirituele pad verlicht.
Gebed: Er is geen vaste tekst voor dit gebed; het kan eenvoudig of uitgebreid zijn, afhankelijk van je eigen gevoel. Een voorbeeld kan zijn:
“Lieve Ganesha Bhagvaan, dank u voor uw bescherming en zegeningen. Geef mij alstublieft wijsheid en kracht om de obstakels uit mijn leven te verwijderen. Bescherm mijn dierbaren en schenk ons allen vrede en geluk. Moge uw zegen ons helpen om een leven te leiden dat vol is van wijsheid en persoonlijke groei. ॐ śāntiḥ śāntiḥ śāntiḥ.”
Dit persoonlijke gebed helpt ons om onze spirituele band met Ganesha te versterken en hem te vragen om steun en zegeningen in ons dagelijks leven.
Belangrijk om te weten
Deze 5-voudige Ganesha puja voor gevorderden is onderdeel van de Deva puja met murti. Start je ritueel altijd door een diya aan te steken en eindig met een aarti. Deze stappen zorgen ervoor dat je puja compleet en betekenisvol is.
Zie dit artikel voor de beschrijving van de volledige Deva puja met murti:
Vond je dit artikel waardevol?
Draag jij het delen van dit soort kennis een warm hart toe? Jouw bijdrage is van harte welkom!
Elke donatie helpt ons om de gratis diensten van HindoeDharma.nl mogelijk te maken. Dit omvat kosten voor boeken, webhosting, technische applicaties en meer.
Daarnaast gebruiken we een deel van de bijdragen om boodschappen en warme maaltijden uit te delen aan minderbedeelden, als onderdeel van onze inzet voor karma yoga en maatschappelijke betrokkenheid.