Muhurta (Sanskriet: मुहूर्त, muhūrta, van muhu “moment” en ṛta “volgorde”) is een onderdeel van jyotisha (vedische astrologie) en beschrijft de leer om astrologisch gunstige tijden vast te stellen voor het begin van nieuwe inspanningen en (levens)gebeurtenissen. Een muhurta is volgens de Taittiriya Brahmana en Shatapatha Brahmana ook wel een vijftiende deel van een hindoedag of -nacht* (48 minuten). Een beroemd werk in de muhurta is Kalaprakashika.

*Een hindoedag duurt van 06:00 tot 18:00 uur en een hindoenacht duurt van 18:00 tot 06:00 uur.

4 antwoorden
  • Ranjita zegt:

   Hallo Avinash, er zijn twee beweringen over de Brahma Muhurta. Één is dat deze ongeveer drie uur voor zonsopgang begint en één dat deze ongeveer anderhalf uur voor zonsopgang begint.

 1. Avinash zegt:

  ik heb altijd geleerd dat brahma muhurat gewoon twee gharie’s voor zonsopkomst is en twee na

  • Ranjita zegt:

   Hallo Avinash, dat is niet correct. Volgens geschriften als de Shatapatha Braahmana en de Rigveda bestaat één dag (ongeveer 24 uur) uit 30 muhurta’s, waarvan de twee-na-laatste de Brahma Muhurta is. Één muhurta duurt ongeveer 48 minuten. Daarom wordt de Brahma Muhurta gesteld op 4.24 tot 5.12 uur.

   Er is ook een bewering dat één dag acht muhurta’s heeft, waarvan de Brahma Muhurta de laatste is. Vanuit deze bewering duurt de Brahma Muhurta van 3.00 tot 6.00 uur. Deze wordt verkondigd door sommige pandits in Nederland. Ik weet echter niet op welk geschrift dit is gebaseerd.

   Vanuit beide theorieën vindt de Brahma Muhurta in elk geval vlak vóór zonsopgang plaats. De eerste twee muhurta’s na zonsopgang worden juist als negatief beschouwd.

Reacties zijn gesloten.