Op 23 maart a.s. komen Ketu en Shani elkaar tegen en zullen zij tot 23 januari 2020 in hetzelfde teken blijven staan. Veel mensen raken in paniek als ze over deze combinatie horen, omdat Ketu en Shani door veel hindoes als negatieve graha’s worden gezien. Terwijl Ketu en Shani juist heel mooie graha’s zijn en ons veel kunnen brengen. Geen reden voor paniek dus!

Ketu staat voor spiritualiteit, loslaten en moksha (verlossing). Het is het gebied dat op de achtergrond speelt en te maken heeft met het helen van het verleden, hetzij dit leven of vorige levens. Wanneer Ketu zwak voor ons is, voelen we ons onzeker en/of hebben we de neiging om op te geven. Terwijl Ketu’s sterke kant is dat het ons geestelijk kan ontwikkelen door middel van onthechting. Het is maar net op welke kant van Ketu we ons toeleggen en in hoeverre we Ketu laten domineren in ons leven.

Shani staat voor verantwoordelijkheidsgevoel, geduld en volharding. Het is het gebied dat te maken heeft met de aardse levenslessen die we te leren hebben. Shani leert ons met beide voeten op de grond te blijven door onze ruimte te bedrukken, zodat we leren onze taken te doen, verantwoordelijkheid nemen voor alles waar wij aan gebonden zijn en leren omgaan met blokkades. Terwijl Shani’s zwakke kant is dat het ons angstig en/of verdrietig kan maken en ons een gevoel van druk kan geven, kan Shani ook juist organisatorische vaardigheden geven, ons leren praktisch en pragmatisch te handelen en dienstbaar te zijn.

De combinatie van Shani en Ketu zorgt ervoor dat er een soort haat-liefdeverhouding is met het hele idee van werk en verantwoordelijkheid (“ik werk heel hard, maar eigenlijk wil ik de boel de boel laten”). Het is een les die we moeten leren. Wellicht is de belangrijkste les wel om een balans zien te vinden tussen het aardse werken en de spirituele zingeving in het leven.

Maar niet getreurd! 14 maart komt Brihaspati Shani en Ketu vergezellen en dat brengt ons een periode waarin we een extra energie krijgen om oude patronen die ons niet meer dienen, te doorbreken en/of los te laten. We leren belangrijke lessen rondom financiën, alles waar wij waarde aan hechten en zelfs ons geloof, missie en doelen in het leven. De periode van 14 maart tot 8 mei 2019 brengt veel potentie met zich mee om ons bewustzijn te vergroten, als we hier maar voor open staan en hier serieus mee bezig zijn.

Elke planeet of graha heeft een eigen positieve en minder positieve kant, maar uiteindelijk leren zij ons de lessen die voor ons bestemd zijn in het leven. Ja, het kan voor wat uitdagingen zorgen, maar uitdagingen zijn er om aangepakt te worden en vooral om er beter van te worden. Wanneer we dat doen, zullen we vanzelf merken dat we worden onderhouden door de liefde van God of het universum.

3 antwoorden
 1. Dhr.Pt.Jagdew zegt:

  Geachte mevrouw ranita-devi,ji

  Wat een fantastische artikel heb je geschreven.
  Ga vooral zo door met het goede werk dat u doet.

  Met Vriendelijke Groet.

  Dhr.Pt.Jagdew
  (Personal Trainer)

  Beantwoorden
 2. Rpimodz zegt:

  Beste Ranjita,
  Goed artikel en duidelijk en begrijpelijk voor mij als jongere hindoe volgeling.Het belangrijkste: In het Nederlands! Netjes opgesomd wat voor een vooroordelen er zijn over shani en ketu in de gemeenschap(negativiteit), alleen miste ik nog wat uitleg van rahu maar dat maakt niet uit. Kwam het artikel tegen omdat ik hierover aan het Googelen was. Maar nu ik dit artikel heb gelezen wil ik meer lezen op de site

  Ga zo door!

  Mvg,
  3de jaars student Hogeschool Rotterdam

  Beantwoorden
  • Ranjita zegt:

   Dank je wel voor je reactie. Rahu zit niet in de conjunctie, vandaar dat ik niet op hem ben ingegaan, maar je hebt zeker gelijk. Ook Rahu wordt vaak zeer gevreesd, eigenlijk onterecht. Misschien schrijf ik er nog wel een keer wat over. Ik behandel de graha’s ook in de online cursus Vedische Astrologie. Op 11 oktober gaat de nieuwe cursus van start.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *