Een blanke man uit Spanje met zwarte hulpjes in alle soorten en maten. Zelf blijft hij op zijn paard zitten, terwijl zijn hulpjes al het werk uitvoeren. Slavernij, zou je zeggen.

Het is dan ook niet gek dat veel buitenlanders deze Nederlandse viering zo scheef aankijken. Het zwarte deel van de bevolking wordt immers jaarlijks zo vernederd, en de Nederlandse overheid stimuleert dit feest. Vreemd, voor een land waarin antidiscriminatie op de eerste plaats staat in de grondwet.

Er is niets mis met feesten, samenkomen en cadeaus uitpakken. Het is juist gezellig om in de donkere maanden wat te doen aan saamhorigheid. Maar moet dat op deze manier? Moet er per se een rijke, witte man zijn die zijn knechten al het werk laat doen? Moeten we per se die slavernij in stand houden?

In Nederland zijn we toch zo erg voor het breken van taboes? Waarom wordt het taboe van de Sint dan niet aangepakt? Als ik het vraag aan bijvoorbeeld leraressen van de basisschool, dan krijg ik twee reacties. Ten eerste is Piet zwart door het klimmen door de schoorstenen en ten tweede is het een deel van cultuur en tradities, die je niet zomaar even kunt veranderen.

Om te reageren op de eerste reactie: mogen Pieten dan niet douchen, dat ze altijd zo zwart blijven? En waarom is hun kleding dan niet zwart, en hun huidskleur wel? Oke, laten we dat zwarte even achterwege laten. Waarom is de Sint een wijze man en doet hij niets anders dan voorlezen, lopen en zwaaien? En waarom zijn zijn knechten zo dom en slaafachtig?

Over het kastensysteem in India lopen ze wel altijd te zeuren, ook al is het een “traditie”. Maar wanneer ze hier de slavernij vieren en daarmee discriminatie, dan is het ineens wel rechtvaardig dat het wordt gevierd!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *