Afgelopen donderdag was het dan zover: het HSFN Congres, met als thema Practical Spirituality. Het programma vond plaats op de Haagse Hogeschool en bestond uit een hoofdlezing, zeven workshops, een awarduitreiking en een discussie. Kortom: een breed thema met veelbelovende onderdelen!

De bedoeling van het congres was om te laten zien hoe spiritualiteit tot een succesvol bestaan kan leiden en ook heel praktisch toepasbaar is voor iedereen. Een jaar lang heeft de congrescommissie van HSFN hard gewerkt om dit evenement mogelijk te maken, met een team van zo’n 22 mensen, zowel organisatieleden als vrijwillige hulpkrachten.

Na een korte introductie door de enthousiaste gastheer Erik en de wat zenuwachtige Bharti begon dan meteen de hoofdlezing van de avond, de lezing van Ron van der Post, yoga- en ayurvedadeskundige. Het was een lange, boeiende lezing, maar erg veel informatie. Na deze lezing van zo’n 35 minuten werden de bezoekers dan begeleid naar de workshops. De workshops waren: muziek, dans, meditatief schilderen, yoga, ayurveda, business en career choices. Zelf heb ik de workshops ayurveda en business gevolgd.

In de eerste ronde volgde ik de workshop Ayurveda. Een heel breed, diep en interessant onderwerp, zou je zeggen, maar de workshop ging hoofdzakelijk over de drie dosha’s en de invloed van deze op je persoonlijkheid en daarmee je leven. Jammer genoeg stond bij deze workshop alle informatie die werd verteld ook op de Powerpointpresentatie en was deze informatie haast letterlijk gekopieerd van het internet, bijvoorbeeld van de New Age rubriek. De dosha-test kwam ook voor een groot deel letterlijk van Dhanvantari.nl.

Na de workshop was er een korte pauze, waarna het tijd was voor workshopronde 2, de workshop Business dus. De workshop begon al leuk met een inleiding waarin onder andere werd gezegd: “Ik snap niet waarom ze mijn workshop Business hebben genoemd.” Maar voor de rest waren de oefeningen bij deze workshop wel inspirerend. Alleen was het voor mij een beetje moeilijk om een half uur lang meditatie- en ademhalingsoefeningen te doen terwijl ik net een roti-roll op had. Bovendien had ik de hele dag gewerkt en viel ik bijna in slaap tijdens al die oefeningen die met gesloten ogen werden gedaan.

Ook miste ik het karakter van Business in de workshop, maar misschien verklaart dat de citaat van de workshopleider. Ik had namelijk meer oefeningen verwacht die ook echt te maken hebben met business spiritualiteit, het thema dat in de promotie werd vermeld. Business Spiritualiteit gaat immers (mijn wetens) niet direct om mediteren of stressvrij werken van individuen in een bedrijf, maar ook om duurzaamheid, creativiteit, vernieuwing, zelfbewustwording e.d. van organisaties als geheel. De rol van spiritualiteit in bedrijven is ook nauwelijks behandeld. De workshopleider had het meer over de spiritualiteit van de individuen in een bedrijf.

Tijdens de workshops miste ik vooral de concrete handvatten om toe te passen in het leven, zoals bij Ayurveda in je lifestyle en bij Business in je carrière. Maar aan het einde van het congres kreeg ik van enkele mensen te horen dat ik voor de slechtste workshops had gekozen. Dus wellicht ging het bij de andere workshops een stuk beter en was het gewoon mijn bad luck.

Na workshopronde 2 was het dan tijd voor de HSFN awards. De award ging naar Martin(?) Sitalsing. Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze persoon niet ken, maar hij schijnt dus bijzonder werk te verrichten. Helaas werd er nauwelijks iets over hem verteld, behalve dat hij dus een ondernemer is en bij deze een award heeft gewonnen. Ik had achteraf ook wel graag de nominaties willen weten en willen weten hoe de winnaar van de award wordt bepaald. Hmm… binnenkort eens vragen.

Maar goed, laten we naar het laatste onderdeel gaan: de discussie. Interessante stellingen, maar helaas weinig tijd. Stelling 1 was: “Spiritualiteit wordt vaak misbruikt in het bedrijfsleven.” Grappig was dat Sharda Nandram (van Universiteit Nyenrode) meteen al zei: “Het wordt amper gebruikt, dus hoe kan het worden misbruikt?” Daarmee was de stelling al eigenlijk ontkracht, dus werd er niet verder inhoudelijk ingegaan op de stelling. Stelling 2 was: “Mensen moeten meer hun dromen najagen.” Deze discussie was een stuk boeiender. Verschillende punten kwamen aan bod. Een paar highlights:

  • “Verlangens kunnen te snel zijn en daarom is het belangrijk dat ze gelden voor de lange termijn. Je moet dus goed nadenken of je het echt wilt, of het iets voor je is en of de een wens vanuit jezelf komt of vanuit een ander. Kijk naar de meerwaarde voor jezelf en voor de maatschappij. Vraag jezelf ook af of het haalbaar is.”
  • “Als een droom werkelijk van binnenuit komt, dan is het belangrijk om het na te jagen.”
  • “Dromen komen vanuit je onderbewuste en zijn vaak onrealistisch. Als je je dromen bekritiseert, zijn het dus geen dromen meer.”
  • “Als we allemaal al sinds kleinsaf onze dromen zouden najagen, dan zouden er alleen maar astronauten en prinsessen zijn.”
  • “Kapha-typen worden wel geadviseerd om hun dromen na te jagen, maar vata- en pitta-typen zou ik dat niet aanraden.”

Na deze leuke discussie volgde er een dankwoord door Avinash Janki, voorzitter van HSFN, waarna een informeel samenzijn plaatsvond.

Ondanks het feit dat het geen congres was en mijn bad luck met de workshops die niet naar mijn wens waren heb ik toch genoten en wat inspiratie opgedaan. Vooral de manier waarop op Ron van der Post op simpele wijze dingen uitlegde heeft me erg geïnspireerd. Al met al, toch de moeite waard!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *