Vandaag is het Internationale Yogadag. Een bijzondere dag waarop mensen wereldwijd massaal yoga beoefenen. De Indiase premier Narendra Modi, die dit idee initieerde, noemt yoga “India’s cadeau aan de wereld”. Dat is niet zonder reden.

Hoewel yoga vandaag de dag meer bekend staat als het doen van lenige en acrobatische houdingen, is yoga van oorsprong een filosofische leer die ons leert om te leven vanuit ons eigen innerlijke centrum van levensenergie. Yoga leert ons lichamelijk, geestelijk en emotioneel in balans te komen, in onze eigen kracht te staan en collectief bewustzijn te ontwikkelen. Wanneer je yoga goed integreert in je leven, wordt je innerlijke kracht vergroot en ontstaat er een grotere verbinding met de bron van het leven, of je dat nu het Goddelijke, het universum of “de oorsprong” noemt.

Zelf ben ik begin 2016 begonnen mezelf te verdiepen in yoga. Ik had er al veel over gelezen in de geschriften, maar nu wilde ik het echt leren toepassen. Daarom besloot ik yogalessen te nemen. Dat bleken eigenlijk gewoon lenigheidslessen te zijn. Over de toepassing van de yogafilosofie in het dagelijkse leven werd niets uitgelegd. De nadruk lag op het nadoen van lichaamshoudingen en gecontroleerd ademhalen. Al snel kwam ik erachter dat dit voor mij te hoog gegrepen was. Mijn lichaam was van alle kanten geblokkeerd en na elke les lag ik de komende paar dagen plat op bed. Ik was uitgeput en alles deed zeer.

Ik besloot te mediteren op de vraag wat yoga eigenlijk is en vroeg het Goddelijke om hulp. Ik was vastberaden om yoga te ervaren, maar iedereen met wie ik het erover had, bleef maar praten over ademen, lichaamsbewegingen en mediteren. Bovendien hadden ze het over een hemels gevoel van innerlijke vrede; iets wat ik totaal niet ervaarde! Mijn ademhaling wilde niet, mediteren was een helse ervaring en mijn lichaam wilde niet in die houdingen komen. Al snel kreeg ik het besef dat ik op het verkeerde niveau was begonnen. Asana (lichaamshouding) is niveau 3, terwijl ik niveau 1 en 2 (yama en niyama) nog niet eens was doorlopen.

Het hele jaar 2016 ben ik toen actief aan de slag geweest met de yama’s en de niyama’s, de basis van de yogaleer. Vervolgens waagde ik begin 2017 opnieuw een poging voor yogalessen, dit keer bij een andere yogaschool. Hier leerde ik de houdingen héél rustig aan. We begonnen met heel eenvoudige houdingen en moesten deze net zo lang herhalen totdat we wat ervaarden. Elke keer als ik een houding verkeerd deed, corrigeerde de yogadocente me en vroeg ze me of ik het verschil voelde. 9 van de 10 keer voelde ik dat verschil niet. Dan zette ze me terug in mijn verkeerde houding en vroeg ze het opnieuw. Op die manier heb ik geleerd mijn lichaam beter te observeren en ook vooral geduld te hebben met mezelf.

De lessen duurden anderhalf uur per keer en ik besloot meerdere lessen in de week te nemen. Ook thuis probeerde ik een en ander te beoefenen. Dat was heel zwaar. Nu ik yoga in mijn dagelijkse leven integreerde, voelde ik veel meer wat de (lichaams)houdingen en situaties met me deden. Ik voelde mijn levensenergie stromen (en ook regelmatig stagneren). Ik voelde de knopen in mijn lichaam los weken (soms zelfs los schieten; auw!). Ik voelde wat ademhaling met mijn energie deed. Bovendien voelde ik mijn lichaam en geest meer in balans komen. Ik werd meer bewust van mijn lichaam, geest en emoties. Het voelde erg therapeutisch. Yoga bleek voor mij veel effectiever dan 2 jaar therapie.

Het lukt me nog steeds niet om dagelijks asana’s te beoefenen. Soms lukt het een paar weken, daarna weer een paar weken niet; zo gaat het op en af.. Daarom ben ik bezig mijn basis van yama en niyama te versterken, zodat ik (hopelijk) meer focus en discipline krijg. Ik ben er inmiddels wel van bewust dat ware beoefening van yoga heel veel positiefs met je kan doen en blijf dat zoveel mogelijk vasthouden. Yoga maakt me lichamelijk, geestelijk en emotioneel fit en gezond. Wanneer ik yoga beoefen, zit ik lekker in mijn vel en voel ik me ontspannen. (Wanneer ik het niet beoefen, voel ik het ook al snel, maar ik moet die discipline nog zien op te brengen om het dagelijks vol te houden; yoga kan erg confronterend zijn.)

Hoewel het zeker niet altijd even leuk en makkelijk is, zou ik het iedereen aanraden.

2 antwoorden
 1. Dhr.Pt.Jagdew zegt:

  Geachte Mevrouw Ranjita-devi-ji,

  Het is alleen jammer dat er zo weinig hindoestanen er gebruik van maken van de voordelen van yoga.
  Terwijl het een basis principe van het hindoeïsme is voor een gelukkige lang leven.

  Met Vriendelijke Groet,

  Dhr.Pt.Jagdew
  (Personal Trainer)

  Beantwoorden
  • Ranjita zegt:

   Beste Jagdew-ji,

   Dat is zeker zo. Voor mij is yoga de essentie van het hindoeïsme geworden. Sinds ik dit pad op ben gegaan, heb ik geen behoefte meer om puja's te doen en hoogtijdagen te vieren. Yoga is een enorme verrijking van mijn leefwijze.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *