Panchak (Sanskriet: पञ्चक, pañcaka, van pañca “vijf”) is een ongunstige periode van ongeveer vijf dagen die ongeveer eens per maand voorkomt. In deze periode wordt het afgeraden om nieuwe initiatieven te starten of nieuwe levensfasen in te wijden door middel van bijvoorbeeld sanskara’s, yajña’s of een griha pravesha puja.

In deze periode beweegt Chandra zich door de tweede helft van de nakshatra Dhanishta en de nakshatra’s Shatabhisha, Purva Bhadrapada, Uttara Bhadrapada en Revati. Vooral in een overlijdensgeval is het belangrijk om rekening te houden met de panchak.

Wanneer iemand overlijdt of wordt gecremeerd/begraven in de panchak-periode, wordt aangenomen dat er negatieve gevolgen of invloeden kunnen zullen zijn op de overgebleven familie, bijvoorbeeld dat er 5 familieleden zullen komen te overlijden in het komende jaar. Daarom wordt aanbevolen de gepaste remedies uit te voeren. Wanneer een overlijden in de panchak plaatsvindt en de crematie/begrafenis na de panchak plaatsvindt, dient er een panchak shanti puja te worden verricht.

Wanneer zowel het overlijden als de crematie/begrafenis in de panchak plaatsvindt, dienen er een panchak puja én panchak shanti puja te worden verricht. Wanneer het overlijden vóór de panchak heeft plaatsgevonden en de crematie/begrafenis in de panchak plaatsvindt, dient alleen de panchak puja te worden verricht.