Het mooie aan de Hindoe Dharma vind ik dat zij de gelovige de kans biedt om zelf te bepalen hoe hij/zij wil geloven en hoe hij/zij dat kan en wil toepassen in zijn of haar leefstijl. De Hindoe Dharma geeft ons deze enorme vrijheid, maar tegelijkertijd geeft ze ook richtlijnen die we kunnen gebruiken om ons geloof en onze rituelen toe te kunnen passen in onze leefstijl. Dat vind ik erg belangrijk.

Deze principes breng ik in de praktijk door me grotendeels te houden aan de richtlijnen. Ik ben met feestdagen vegetarisch en bid elke ochtend en avond (ook al is het voor 5 minuten). Zelf heb ik een breed geloof waar ik me mee bezighoud, want ik ben opgegroeid met de Islam en de Hindoe Dharma. Deze twee geloven bepalen mijn roots en daarom wil ik me toch aan de richtlijnen van beide geloven houden. Daarom probeer ik tijdens tyauhaars van beide geloven mee te doen aan speciale gebeden en soorten van vasten. Tijdens Navratri probeer ik negen dagen lang vegetarisch te zijn en speciale gebeden voor Mata te reciteren, en tijdens Ramzaan (Ramadan) probeer ik te vasten en naar speciale gebedsdiensten te gaan in de moskee.

Toch ben ik niet heel actief als het om rituelen gaat; ik voer heel soms rituelen uit, bijvoorbeeld met Divali. Dan probeer ik wel de Lakshmi puja te doen zoals ik het heb geleerd van mijn nana. Tijdens andere tyauhaars voer ik rituelen uit in de vorm van mithaai (zoetigheid) offeren en door extra gebeden, zowel Islamitische als Hindoeïstische, aandacht te geven wanneer ik mijn dagelijkse gebed doe.

Ik zelf vind het geloof zeer belangrijk, hecht er veel waarde aan. Zonder geloof is er geen devotie en zonder devotie kan je geen kracht putten uit je geloof. Rituelen zie ik als een middel hiertoe, want via rituelen toon je je devotie voor het Goddelijke. Ondanks dat ik ze weinig verricht, sta ik dus wel open voor het uitvoeren van rituelen.

Aan de lezers zou ik willen meegeven dat het niet uitmaakt hoe je gelooft. Het belangrijkste is dat jij zelf moet weten hoe je gelooft. Anderen kunnen commentaar geven, maar jij als mens moet zelf weten hoe jij je leven wilt leven; dat moeten anderen niet voor jou doen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *