Sinds kleins af aan voel ik me enorm aangetrokken tot Hanuman Baba. Zijn gedaante, zijn speelse activiteiten, zijn ondeugendheid, zijn standvastigheid, zijn kracht, zijn bhakti… Hij is als een soort voorbeeld voor mij!

Zelf ben ik ook heel ondeugend geweest toen ik klein was. Ik had altijd honger, haalde de keuken overhoop, stal altijd snoepjes, plaagde mijn familieleden altijd als ze met elkaar in gesprek waren, luisterde niet en deed lekker waar ik zin in had. Maar naarmate ik ouder werd, werd ik wijzer. Ik begon op te houden met al dat kattenkwaad en me te richten op het Goddelijke, en dan vooral Hanuman.

Sinds mijn achtste heb ik altijd een hangertje van Hanuman om en draag ik altijd een klein beeldje van Hem bij me. Waar ik ook ga, Hij is altijd bij me. Wat ik ook doe, ik aanbid Hem voordat ik ermee begin. Bij proefwerken, overhoringen en dergelijke bid ik ook eerst tot Hanuman voordat ik begin. Mijn klasgenoten kijken me weleens raar aan, maar dat maakt me niet uit. Bidden tot Hanuman geeft mij voldoening. Hij is mijn held en is er altijd voor me. Hij is mijn steun in moeilijke tijden en Degene met wie ik mijn vreugdevolle momenten deel.

Hanuman is het symbool van liefde en toewijding. Daarom doe ik ook graag aan seva. Ik werk vrijwillig in verzorgingstehuizen en help weleens bij satsangs. Zo ontwikkel ik mijn bhakti en probeer ik de navda bhakti uit de Ramayan in mijn leven toe te passen.

Hanuman is groots en het liefst geef ik elk moment aan Hem. Vooral met Hanuman jayanti vereer ik Hem uitgebreid. Natuurlijk kan mijn pooja nooit zo groot worden als Hem, maar ik doe mijn best. Ik neem altijd vrij tijdens Hanuman jayanti. Mijn dag begint dan om 3.00 uur en dan mediteer ik een half uur lang op Hanuman. Daarna chant ik 108 mala’s voor Hanuman en 108 voor Rama. De hele dag vast ik, eet geen hap voedsel en drink geen druppel water. Na mijn mantra jap doe ik 40 upachaara’s pooja van Ganesh, Hanuman en Rama en offer 108 grote lota’s dhaar aan Hanuman. Tijdens mijn pooja offer ik 21 roth’s en 21 bananen aan Hanuman. Verspreid over de dag doe ik drie keer havan met de 108 namen van Hanuman. En ‘s avonds offer ik weer 108 grote lota’s dhaar aan Hanuman en chant ik weer 108 mala’s Hanuman mantra en 108 mala’s Rama mantra. Daarna mediteer ik weer een half uur lang op Hanuman. Inmiddels is het dan al meestal 21.00 uur. Dan reciteer ik nog even de Hanuman chalisa en daarna ga ik eten. Dat eten offer ik overigens ook aan Hanuman.

Tijdens ons drukke leven maken we amper tijd vrij voor Bhagvaan. Daarom probeer ik het zoveel mogelijk te doen, en benut ik de feestdagen zo optimaal mogelijk. Ik hoop dat jullie ook zoveel mogelijk tijd vrijmaken voor Bhagvaan, zodat jullie ook zo’n gezegend leven mogen ervaren net als ik. Shubh Hanuman jayanti!

Jai hanuman gyaan guna saagara;
jai kapeesa tihu loka ujaagara.

Rama-doota atulita bala-dhaamaa;
anjaniputra pavana-suta naamaa.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. … [Trackback]

    […] Info on that Topic: hindoedharma.nl/blog/mijn-liefde-voor-hanuman/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Read More on on that Topic: hindoedharma.nl/blog/mijn-liefde-voor-hanuman/ […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *