“God heeft ons gezonden als schapen onder de wolven. We moeten dus scherpzinnig zijn als een slang, maar de onschuld behouden van een duif,” één van de vele citaten die mijn levensbeschouwingleraar van de middelbare school ons ooit voorschotelde.

Het klinkt misschien raar, maar hij had wel gelijk. God heeft ons op aarde gestuurd als schapen met wolven als herders. Ja, wij Hindoes zijn eigenlijk schapen die zich laten leiden door wolven (de zelfzuchtige geestelijken). Om 100 schapen in bedwang te houden zijn er slechts 2 wolven nodig. En dat is wat tegenwoordig gebeurt. De Hindoes slapen. Sterker nog: ze zijn in een hele diepe slaap. “Bijna dood,” zegt swami Raghavanand.

In die slaap blijven ze maar mekkeren. Ze blijven klagen over de zelfzuchtigheid van de wolven, terwijl het probleem eigenlijk voor zeker 40% ook bij henzelf ligt. Je kunt wel mekkeren dat de Hindoegeestelijken niets doen of hun plicht verzaken, maar eigenlijk ligt de fout ook voor een groot deel bij jezelf, omdat jij je intellect niet gebruikt. Zoals swami Vivekananda ooit zei: “We zijn verantwoordelijk voor onze eigen handelingen.” Anderen kunnen zoveel pushen als ze willen, maar uiteindelijk ben jíj degene die de handeling verricht.

En dan kun je zeggen: “Ja, maar Nederland is zo moeilijk. De cultuur is heel anders dan onze cultuur en je moet je aanpassen als je in deze samenleving wilt blijven staan, er zijn zoveel verleidingen, de pandits doen ook niets…” Maar als iets moeilijk is, betekent het nog niet dat het onmogelijk is. Niets is onmogelijk. Als jij zo zwak denkt, dan word je ook zwak. Als je denkt dat je iets niet kunt, dan kun je het ook niet. We zijn wat onze gedachten ons hebben gemaakt. It’s all in the mind! Let dus op wat je denkt. Gedachten leven; ze reizen ver.

Een veelgemaakte opmerking is dat geestelijken hun werk niet goed doen en daardoor de mensen er spiritueel niet op vooruit gaan. Maar wie is er nu verantwoordelijk voor jouw spirituele ontwikkeling, de geestelijken of jijzelf? Ontwikkel jij jezelf of kruipen pandits in jouw lichaam om je te besturen?

Pandits kunnen zoveel prediken, maar zolang jij niets doet, gebeurt er niets. Zoals swami Vivekananda zei: “Alle krachten ter wereld zijn al van ons. Het zijn wij die onze handen voor onze ogen houden en huilen dat het donker is.” En: “Je moet van binnen naar buiten groeien. Niemand kan je leren, niemand kan je spiritueel maken. Er is geen andere leraar dan je eigen ziel.”

Kom op zeg, we mogen dan wel als schapen onder de wolven zijn, maar dat neemt niet weg dat we net zo slim kunnen zijn als die wolven. We kunnen zo scherpzinnig zijn als een slang, en dat moeten we ook. Kyunki ham kisise kam nahin!

De wereld is de grootste universiteit, waar we zijn gekomen om sterk te worden. Niet om schaapje te spelen, ons intellect op slot te zetten en ons door anderen te laten leiden. Bhagavaana heeft ons niet hersenen gegeven om een ander voor ons te laten denken. Nee, Hij heeft ons hersenen gegeven om scherpzinnig te zijn, net als een slang. Tegelijkertijd moeten we onze dharma niet vergeten.

En kom op, zijn we nou echt afhankelijk van anderen om over onze achtergrond te weten te komen? Zijn de zelfzuchtige pandits de enige manier om aan informatie en kennis te komen? Nee mang, we hebben Google-guru, honderden boeken, pandits in allerlei soorten en maten….. We zitten zo vaak op internet. Hyves, MSN, PartyPeeps… We gebruiken Google ook zo vaak. Waarom kunnen we het internet dan niet gebruiken om over onze roots, over onze Dharma te leren? Als we op internet kunnen opzoeken waar en wanneer er een dansavond is, dan kunnen we ook opzoeken waar en wanneer er een satsang is. En als we naar een “ek shaam music lovers ke naam” kunnen gaan om muziek te luisteren en mee te zingen, waarom kunnen we dan niet naar de mandir om muziek te luisteren en mee te zingen?

En tegenwoordig hoef je niet eens meer het huis uit om een satsang mee te maken! Je kan de satsang live volgen op www.mandirwijchen.nl. Leuk he, live satsang via het internet! Dan hoef je je ook niet te schamen als je denkt dat je een lelijke stem hebt. Gewoon thuis zingen! We hebben het zo makkelijk en toch mekkeren we als schapen.

Believe where others doubt. Work where others refuse. Save where others waste. Stay where others quit. Dare to be different!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *