Er gaan berichten rond waarin wordt gezegd dat volgens de vedische astrologie 31 maart een cruciale datum is. Ik krijg hier veel vragen over, dus besloot ik hier een uitgebreide post over te maken.

Eigenlijk gaat het om een astrologische situatie die vandaag (30 maart) al van start is gegaan, omdat Brihaspati/Jupiter zich heeft verplaatst naar Makara/Steenbok.

Er zijn een paar zaken aan de hand:

1. Mars-Saturnus conjunctie

Zowel Mars als Saturnus staat sterk in Steenbok, omdat Mars hier geëxalteerd is en Saturnus in eigen teken staat.

De Mars-Saturnus combinatie duidt doorgaans op frustratie, vooruitgang via hollen en stilstaan en een situatie waarin personen bereid zijn alles te doen, zich uit de naad te werken en soms door een beetje onethisch te zijn om het doel te bereiken.

Deze combinatie was al sinds eerder in maart aanwezig. Je ziet dat vele landen in deze periode wereldwijd allerlei maatregelen hebben genomen die de vrijheid van de burgers beperken, zoals verplichte quarantaines, beperkingen op boodschappen, lockdowns e.d. Alles wordt op alles gezet om verdere verspreiding van het virus te voorkomen en ondertussen staan vele personen onder enorme druk (geëxalteerde Mars: enorm veel energie erin steken + Saturnus in eigen teken: hard werken, harde grenzen stellen, zeer groot verantwoordelijkheidsgevoel).

In deze periode zie je ook dat veel mensen letterlijk en figuurlijk omvallen. Zo stortte Bruno Bruins, de voormalig Minister voor Medische Zorg, in tijdens een kamerdebat en heeft een Duitse deelstaatminister van financiën vermoedelijk zelfmoord gepleegd omdat hij de druk niet zou hebben aangekund.

De verwachting is dat vanaf eind april/begin mei het ‘hollen’ en de paniek minder zullen worden en de rust voor een belangrijk deel zal terugkeren, omdat Mars dan verder gaat naar een ander teken terwijl Saturnus op dezelfde plek blijft staan.

2. Mars-Saturnus planetaire oorlog

Mars en Saturnus staan minder dan 1 graad van elkaar verwijderd. Dat duidt op een wrijving tussen beide planeten, wat we in de vedische astrologie een planetaire oorlog noemen.

Het is heel goed mogelijk dat dit duidt op een (tijdelijke) tragedie. Misschien een plotselinge piek in het aantal besmettingen en/of doden, rare hazensprongen van de regering, een klap op het gebied van economie of een instorting op de aandelenmarkt…

3. Jupiter-Mars-Saturnus conjunctie

Jupiter, Mars en Saturnus staan nu in hetzelfde teken (Steenbok) en zeer dicht op elkaar. Sommige vedisch astrologen beweren dat deze grote combinatie nu na 793 jaar voor het eerst weer is ontstaan. Zij geven aan dat dit uniek is en duidt op iets groots.

Jupiter en Saturnus zijn twee tegenpolen en Jupiter staat nu in het teken van Saturnus. Jupiter staat hier zwak. Ook al wordt dit aangepast door een sterke Mars en Saturnus; het blijft een aanpassing door twee planeten die van nature eerder minder prettige effecten zullen geven dan prettige.

Tegelijkertijd is het een periode waarin optimisme, expertise en praktische & organisatorische vaardigheden worden samengebracht. Het is waarschijnlijk dat men wellicht in het begin zal botsen, maar langzaam maar zeker praktische stappen zal nemen voor een betere toekomst.

Jupiter zal pas op 29 juni terugkeren naar Boogschutter, zijn eigen teken, wat mogelijk aanduidt dat tot we die tijd er nog flink wat maatregelen kunnen verwachten. Een periode van een hoop paniek, pessimisme en ondoordachte handelingen naar een optimistische, planmatige en probleemoplossende aanpak voor een betere toekomst. Jupiter geeft het vertrouwen en Saturnus laat het gebeuren. Let wel, Saturnus is de langzaamste planeet en het kan dus lange tijd duren voordat zaken weer zijn opgebouwd. (Met de nodige klappen door de posities van Rahu en Ketu in hun eigen nakshatra’s en met de meeste graha’s tussen hen in geklemd)

In de tussentijd kunnen we een gunstige verandering verwachten vanaf 14 april, wanneer Surya naar zijn exaltatiepunt gaat. Dit kan aanduiden dat de situatie dan meer onder controle zal zijn.

4. Kaalsarpa dosha

Sinds twee weken is er sprake van een kaalsarpa dosha, een periode waarin de 7 hemellichamen in de greep zijn van Rahu en Ketu (twee helften van een demon), beiden geplaatst in hun eigen nakshatra, dezelfde nakshatra’s als ten tijde van de aanslagen van 9/11 in New York.

Er wordt verwacht dat de grote “greep” van Rahu en Ketu pas vanaf 23 september wordt losgelaten, wanneer Rahu en Ketu zich voortbewegen.

Oftewel…

Kort samengevat zitten we nu inderdaad in een cruciale periode en het is waarschijnlijk dat de komende dagen de verspreiding van het coronavirus en/of het aantal doden door het virus een hoogtepunt bereikt of over een grens heen gaat. Tegelijkertijd is er een grote dreiging voor terreur. De wereld is in deze periode het meest vatbaar voor terroristische aanslagen en onderlinge ruzies, conflicten en haat, bijvoorbeeld als het gaat om religie. Zo heeft ISIS recent een aanslag gepleegd op een gurudwar in Kabul, Afghanistan en zijn er theorieën dat China het coronavirus heeft ingezet als biowapen.

Tegelijkertijd is er licht in zicht, maar zal het nog een tijdje duren voordat het virus verdwijnt, de economie herstelt en de landen en personen zich weer kunnen richten op herstel en teruggaan naar het normale leven. Dankzij de positieve invloeden van Venus en de Maan zien we ook een paar mooie kanten aan deze crisis zitten. Denk aan het groeiende respect, de zorg voor elkaar en de positiviteit die velen terugbrengen in deze onzekere tijden.

Deze uitleg is alleen nog maar op grote lijnen. Met vedische astrologie kun je nog verder analyseren, dieper de materie induiken en uiteindelijk zelfs nagaan wat de exacte effecten zijn. De precieze invulling van het lot verschilt per land en individu. Elk land, elke organisatie, elk persoon etc. heeft een eigen lot, eigen janma kundali, subkaarten etc. en aan de hand daarvan kun je dan nauwkeurige voorspellingen doen. Je bent er een tijdje zoet mee als je alles goed en tot in details wilt nagaan.

De belangrijkste boodschap is echter dat Moeder Aarde een noodkreet afgeeft om ons wakker te schudden, zodat dharma hopelijk niet nóg verder in verval raakt. Tegelijkertijd worden we met de quarantaines en lockdowns gedwongen om letterlijk en figuurlijk naar binnen te gaan en met onszelf geconfronteerd te worden. Laten we gehoor geven aan die noodkreet, naar binnen keren en kijken hoe we meer in harmonie kunnen leven met mens, dier en milieu, hoe we ware dharma kunnen praktiseren en integreren in ons dagelijkse leven en wat voor bijdrage wij kunnen leveren aan een betere wereld.

Wereldwijd zijn er hindoes die oproepen tot massale mantrarecitatie om meer positieve vibraties in de wereld te activeren en de negatieve energie te verminderen. Dat is uiteraard een prachtige gedachte. Stiekem hoop ik dat men dit niet alleen in deze ‘moeilijke’ tijden zal doen, maar ook daarna. Ware dharma is immers iets wat je integreert in je dagelijkse leven, niet iets wat daar los van staat of wat je alleen toepast in moeilijke tijden. Het zou beter zijn als we onszelf van binnenuit zouden ontwikkelen.

Dukh mein sumiran sab kare, sukh mein kare na koi.
Jo sukh mein sumiran kare, tau dukh kaahe ko hoi. – Kabirdas

In tegenspoed bidt iedereen, in voorspoed doen ze het niet.
Hoe kan iemand die in voorspoed bidt, tegenspoed ervaren?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *