Vandaag begint het nieuwe hindoejaar en dus ook de Chaitra Navratri.

Ik vind dit altijd een heel bijzondere periode van het jaar, want rond deze tijd (februari-maart) heb ik altijd de behoefte om sadhana te verrichten. Vooral sinds 2016 sluit ik mezelf in deze periode af van de buitenwereld om aan mezelf te werken.

Dit jaar zit ik in India en ben ik in lock down. Eigenlijk ook een soort sadhana 🙂 Simpele maaltijden worden voor mij bereid en ondertussen houd ik mezelf vooral bezig met zelfreflectie, meditatie, kirtana en mantrarecitatie. Ook ben ik bezig een nieuwe cursus Vedische Astrologie op te zetten.

Voor het eerst in lange tijd ben ik in staat mijn materiële en spirituele behoeften te combineren, en een gezonde dagroutine te creëren. Ik voel me steeds meer in balans. Voor mij voelt het alsof Moeder Natuur stevig ingrijpt om ons wijze lessen te leren. Dat biedt veel kansen voor zelfontwikkeling en die kansen pak ik graag met beide handen aan.

2020 is namelijk een jaar van enorme transitie. Volgens de vedische astrologie zijn de drie Chinese virussen (COVID-19, vogelgriep en het hantavirus), het instorten van de aandelenmarkt en de crises in de zorg, het onderwijs etc. geen toeval. Ze stonden al geschreven in het lot van de wereld, omdat het Goddelijke op een bepaald moment altijd besluit in te grijpen, om dharma te herstellen. Dat moment is nu daar.

2020 is het jaar waarin de urgentie op veel vlakken zo hoog wordt, dat we de maatschappij anders moeten inrichten. Dit proces zal jarenlang duren, omdat Shani (Saturnus) erg sterk staat. Shani staat voor verantwoordelijkheidsgevoel, commitment en hard werken, maar ook voor harde grenzen stellen, vertraging en geduld. Dat zien we nu al gebeuren, wanneer vele landen hebben besloten een (gedeeltelijk) straatverbod in te stellen, de coronacrisis maar niet lijkt op te houden en veel mensen (letterlijk) omvallen of instorten, door ziekte, (werk)druk en/of gebrek aan (geld)middelen.

Juist in dit soort moeilijkheden worden we gedwongen om ons letterlijk en figuurlijk naar binnen te keren, zodat we geconfronteerd worden met onszelf en onze nabije omgeving. Alleen dan kan er licht worden geworpen op onze blinde vlekken en alleen dan kunnen we aan de slag om onszelf verder te ontwikkelen, om bewust te worden van dharma en dit ook te herstellen in ons leven.

Zeker in combinatie met de Chaitra Navratri is dit een waardevolle periode. Het voelt net als een stukje vernietiging die plaatsvindt om ruimte te maken voor dharma en positieve ontwikkelingen in de wereld. De straten worden schoner, de lucht wordt meer zuiver, de natuur is zich aan het herstellen, op veel plaatsen komen bepaalde diersoorten ineens terug die er jarenlang niet waren geweest… Ik vind het prachtig. Tegelijkertijd vind ik de omstandigheden voor de mensen er zorgwekkend uitzien.

Hiermee rijst bij mij vooral de vraag hoe ik mijn leven kan veranderen om dharma nog meer te integreren in mijn leven, mijn negatieve invloed op de wereld (bijv. door slechte gewoontes) kan beperken en mijn bijdrage aan een betere wereld kan vergroten. Hoewel ik, net als vele anderen, materieel een grote klap ervaar (geen inkomen, nauwelijks boodschappen etc.), voel ik me gezegend met deze ervaring en vooral dit bewustzijn waarmee ik mezelf verder kan ontwikkelen.

Ik raad dan ook aan optimaal gebruik te maken van de huidige periode, zodat we onszelf kunnen transformeren in een harmonieuze en betere versie van onszelf, en een mooie basis kunnen leggen voor de toekomst.

Ik wens jou en je dierbaren een zeer gezegende Navratri toe.

Lokah samastah sukhino bhavantu.

Moge alle wezens overal gelukkig en vrij zijn en moge de gedachten, woorden en daden van ons eigen leven op een of andere manier bijdragen aan de vreugde en de vrijheid van een ieder.

Shubh Navratri!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *