Straks is het alweer Navratri. Ik vind het een prachtige belevenis, vooral voor devoten van Mata. We kunnen ons in deze periode zo intens gelukkig voelen, omdat we als het ware in aanraking zijn met het Goddelijke, negen prachtige dagen lang. Bloemen offeren, licht offeren, prasad nuttigen, bhajans zingen, lekker met z’n allen aarti doen… Het geeft allemaal zo’n bijzonder gevoel!

Ik zelf vier ook altijd Navratri. Ook al is mijn Ishta Dev Shiva Bhagvaan, ik blijf het prachtig vinden om Mata te vereren. Ze staat symbool voor zoveel dingen! Ze belichaamt prachtige aspecten en vooral dat trekt me enorm. Het feit dat Mata (Moeder) de belichaming is van de oerbron der fysieke en mentale energie en kracht, dat vind ik zó bijzonder! Ze is voor mij een heel groot voorbeeld, als vrouw-zijnde.

Natuurlijk benadert iedereen de feestdagen en de goddelijke gedaantes op een andere manier. Iedereen neemt ook op een andere manier deel aan dit festival. Maar voor mij is Navratri echt een moment om me te richten op Durga en Haar prachtige aspecten. Het zijn momenten om tot mezelf te komen, net als met andere feestdagen, en dan vooral Maha Shivratri, Divaali en Krishna Janmashtami.

Ik houd me aan een bepaald vastenpatroon waarin ik alleen maar sattvisch (zuiver) voedsel nuttig. Ik eet dus geen zout, peper e.d. tijdens Navratri. Daarnaast doe ik puja en ga ik vooral bewuster om met de zaken om me heen. Het geeft me een prachtig gevoel om dit te doen. Het voelt alsof ik één word met het Goddelijke. Ik aanbid niet alleen Mata, maar ook mijn Ishta, Shiva. De verering van Mata en Shiva lijkt invloed op me te hebben. Ik voel me verbonden met ShivaShakti. Niet in woorden uit te drukken, zo bijzonder is dit prachtige gevoel.

Navratri is een bijzonder festival. Het zou elke dag Navratri moeten zijn, of Shivratri. Vooral als ik dan in de mandir ben en zie hoe devoten zo bij elkaar komen om Bhagvaan te vereren, dan voel ik me zo blij dat ik Hindoe ben! Ik ben graag in de buurt van spirituele plaatsen. En als ik dan die bhajans en kirtans hoor die Zijn lof zingen, dan weet ik niet meer waar ik moet blijven.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. Dan Helmer schreef:

    … [Trackback]

    […] Here you will find 46734 additional Information to that Topic: hindoedharma.nl/blog/navraatri-een-prachtige-belevenis/ […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *